Az Ön logisztikai igényei - gondosságra szabva
Hírek
Vörös tengeren kialakult helyzet
2023.12.18
Vörös tengeren kialakult helyzet
Több jelentős kereskedelmi hajóstársaság függesztette fel az áthaladását a Vörös tengeren és a Szuezi-csatornán, miután Húti lázadok rátámadtak....

Több jelentős kereskedelmi hajóstársaság függesztette fel az áthaladását a Vörös tengeren és a Szuezi-csatornán, miután Húti lázadok rátámadtak egy amerikai rombolóra és számos kereskedelmi hajóra. A támadások első célpontja a Unity Explorer, a második a a Number 9, a harmadik pedig a Sophie II nevű kereskedelmi hajó volt, melyek közül mindegyik találatot kapott, de a kár szerencsére elenyésző mértékű, személyi sérülés pedig nem történt. Az Iránnal szövetséges lázadók ezzel akarták megakadályozni az izraeli kötődésű hajók áthaladását a Vörös tengeren, amíg a gázai háború tart, és bár a támadott hajóknak nincs közvetlen kapcsolatuk Izraellel, a lázadók további támadásokat ígértek a jövőben. Az amerikai parancsnokság szerint a támadások a nemzetközi vizeken történtek, és jelentős eszkalációt jeleznek az Izrael és a Palesztin Hamász közötti konfliktusban.

Az események következtében a kereskedelmi hajóstársaságok kénytelenek lesznek lépéseket tenni, mivel az Európa és az Ázsia közötti útvonal ezen a területen halad át. Jelen pillanatban első lépésként minden a környéken lévő hajót biztonságos vizekre irányítottak és a következő napokban hozzák meg a döntést, hogy a hajók folytatják e az utat a megszokott útvonalon vagy alternatív megoldásként más útirányt javasolnak, ami Afrika megkerülését jelentené. Ennek számos következménye lenne, köztük a tranzitidő megnövekedése, ami akár plusz 7-14 napot is jelenthet, továbbá a fuvardíjak is ennek megfelelően emelkednek meg a hosszabb útvonal következtében. E mellett mindez jelentősen megváltoztatná a hajók rotációját, ami a kínai holdújév előtt kritikus szintre csökkentheti a hajókapacitásokat, még tovább emelve a fuvardíj szintet. Noha alapvetően azt gondoljuk, hogy a tengeri kereskedelem minden nagy gazdasági hatalom érdeke, így lépéseket fognak tenni az ügy rendezése érdekében, ez azonban időbe telhet, így a megváltozott körülményekre való tekintettel érdemes átgondolni, átütemezni a jelenlegi rendeléseket, hogy az átmeneti helyzetben ez ne okozzon fennakadásokat. A kialakult helyzetben kifejezetten javasoljuk szállítmány biztosítás megkötését a kockázatok jelentős csökkentése érdekében.

A helyzetet természetesen folyamatosan figyeljük és bármilyen új információval rendelkezünk, azonnal jelezzük önöknek!

 

 

 

 

Kép forrás: ITV News