Az Ön logisztikai igényei - gondosságra szabva
Optimális szállítási paritás

INCOTERMS, International Commercial Terms - Nemzetközi Kereskedelmi Feltételek

A külkereskedelem legismertebb szokványa. A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC =International Chamber of Commerce) 1936-ban hozta létre ezeket a nemzetközi kereskedelemben alkalmazandó standardokat. A kereskedelem fejlődése következtében állandó átdolgozás alatt áll, a legutóbbi (7. változat) 2011. január 1-én lépett életbe.

Az INCOTERMS létrehozóinak célja egy egységes szabályozás megteremtése volt, mely az eladó és a vevő jogait szabályozza a nemzetközi szállítási szerződésekben, úgynevezett klauzulák formájában. A szokvány nem jogszabály, ezért azáltal lép életbe, hogy a szerződő felek kölcsönösen elfogadják azt. Jelentősége abban áll, hogy a szerződésekben nem kell részletesen szabályozni a szállítási feltételeket, elég utalni a megfelelő INCOTERMS klauzulára. (Pl. az árak FOB Kínai kikötő értendők).

Az INCOTERMS minden klauzulája az eladó és a vevő kötelezettségeit is tartalmazza 10 - 10 pontban.

INCOTERMS 2000-nek 13 klauzulája van. Az INCOTERMS 2010-ben bizonyos klauzulákat eltöröltek, illetve újakat hozzáadtak, valamint csoportosításuk is megváltozott. Ezen változásokat itt tudja megtekinteni.